fasademlys.jpg

Yiwu-stria

Ingrid Solvik, James Fox, Reidun Solvik

07.12.2016 - 31.01.2017
Oslo S

Stria i er et gammelt norrønt ord som betyr «hardt strev», og har blitt brukt om den travle før-julstiden og alt den innebar av slakting, sylting, produksjon av klær og gaver. Julestria er fortsatt et velbrukt begrep i dag, selv om oppgavene er forandret og mye av dagens travelhet går ut på å rekke å kjøpe alt som må til av gaver og dekorasjoner for å få den riktige julestemninga. Men hvem har tatt over våre tidligere oppgaver? Hvor mye julestemning er det i Yiwu? - den kinesiske julebyen 300 km sør for Shanghai, som med sine rundt 600 fabrikker produserer 60% av all juledekorasjon i verden.

Hvor kommer julestemningen fra - kan den kjøpes?

Hvem lager julepynten og julegavene våre - og under hvilke forhold?

Hvilken betydning og verdi har det for oss om julepynten vår er håndlaget, masseprodusert av en fabrikkarbeider eller laget av en robot?

Frem til julaften var industriroboten KR 16 - 2 er en del av kunstprosjektet. Roboten hadde sitt eget juleverksted bak fasaden der den forsøkte å lære seg å lage julepynt.

En av de få juledekorasjonene som ennå ikke er kommersialisert er julelenken, satt sammen av klønete små barnehender, hvor mine lenker kan settes sammen med dine lenker og sammen danne lange, sjarmerende uperfekte rekker. Det viktigste er at man hygger seg mens man lager noe sammen og resultatet er sekundært. Ingrid Solvik.

 

Ingrid Solvik 

(f. 1986) er kunstner og scenograf. Hun har studert ved Den Norske Filmskolen og har en master i Bio-digital Arkitektur ved ESARQ i Barcelona, et studie som fokuserer på digitale produksjonsmetoder og alternative løsninger for fremtiden.

James Fox 

(f. 1980) er «robotingeniør», utvikler og lærer på Kuben yrkesarena ved automatiseringslinjen. Han har studert automasjon/kybernetikk i Norge, er utdannet elektroingeniør fra USA, samt biomedisinsk ingeniør fra Tyskland. Idag driver han sitt eget selskap, AbidA As, er engasjert i maker- og hackerspacet Bitraf på Youngstorget, ved siden av lærergjerningen. Han har jobbet for og gjort prosjekter for KUKA, SINTEF/NTNU, Snøhetta arkitekter og er en av hovedutviklerne bak Lundin Norway sin «Breaking the Surface» installasjon.

Reidun Solvik 

(f.1986) er kunstner, art director og kreatør. Hun har bachelor i visuell kommunikasjon og har siden studert Interactive Art Direction ved Hyper Island i Stockholm. Etter studiene har hun bl.a jobbet for Moment Factory i Montreal, et av verdens ledende selskaper innen interaktive multimedia installasjoner og sceneshow.

robot.jpg

Prosjektet gjennomføres med bidrag fra:

KUKA - som låner ut industriroboten KR 16-2

Kuben Yrkesarena - som bidrar med diverse arbeidslokaler, samt sponsing

AbidA AS - som programmerer roboten og står bak systemarkitekturen, maskinbyggingen, samt er sponsor

Bitraf - som bidrar til maskinbyggingen rundt roboten

Rikter Svendsen - som sponser julepapir til robotens juleverksted

Harald Dahl Kontorutstyr AS - som sponser limstifter til robotens juleverksted

Stor takk til: Amir Gazit, Automatiseringslinjen vg2 og vg3/Kuben Yrkesareana, Nordvik Manifestation/Torbjørn Nordvik, Rene Ullrich, Thomas Winther, Vetle Ruud Solicki, Ludvig Hoelstad, Aksel Brodin Arnesen, Trym Eklo, Natan Kacper Podlesny, Jens Dyvik for arbeid og bidrag til roboten 

Kulturbyrået Mesén er produsent og kurator for satsingen Rom for kunst.